Maatjesproject Psychiatrie wint prijs

Het Maatjesproject Psychiatrie van Humanitas Delft heeft de Humanistische prijs Haaglanden 2012 gewonnen. De tweejaarlijkse prijs is voor een organisatie die op bijzondere wijze invulling geeft aan het humanistische thema 'Zelf denken, samen leven'. De prijs sluit dit jaar aan bij de Week van de Eenzaamheid.
De jury, onder leiding van de landelijk voorzitter van het Humanistisch Verbond, Rein Zunderdorp, maakte op 29 november tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaar bekend. De prijs van duizend euro werd in ontvangst genomen door de coördinator van het project Laura de Bruin.
Het Maatjesproject Psychiatrie werd gekozen uit tien inzendingen waaruit vier projecten waren genomineerd.
Vrijwilligers van het maatjesproject van Humanitas bezoeken psychiatrische patiënten die langdurig zijn opgenomen bij GGZ Delfland. Veel van deze patiënten ontvangen geen of zeer weinig bezoek en krijgen wat extra aandacht met een gezellig praatje, samen een kopje koffie drinken of een wandelingetje maken.
De jury was vooral gecharmeerd van het grote effect dat vrijwilligers hebben op het bestrijden van eenzaamheid wanneer zij patiënten bezoeken die buiten de artsen en verpleegkundigen niemand meer op bezoek krijgen, maar die dankzij het maatjesproject weer iets hebben om naar uit te kijken.

RS/dec. 2012