Lotgenotengroep rouwenden Delft najaar 2017 is vol

De lotgenotengroep die dit najaar in Delft start voor mensen die hun partner hebben verloren is vol. De volgende groep is gepland in het voorjaar 2018. Wie overigens op korte termijn behoefte heeft aan persoonlijke begeleiding kan zeker wel terecht bij Humanitas. Neem gerust contact op. 

Groepen

Wie rouwt na het verlies van zijn of haar partner, kan niet alleen veel baat hebben bij het delen van ervaringen met lotgenoten. “Je hebt aan een half woord genoeg”, zeggen de deelnemers aan Humanitas-groepen vaak over elkaar. 

Thema’s

Twee deskundige vrijwilligers – Stella Harm (links) en Marianne van Meurs  – gaan de groep begeleiden. De acht bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag. De bijeenkomsten hebben steeds een thema. Bijvoorbeeld ieders persoonlijk verhaal, hoe de omgeving reageert of de kracht om verder te gaan. Zo zorgen de begeleiders dat alle aspecten van het rouwen aan bod komen. En dat alle deelnemers zich in de groep veilig kunnen uiten.

De begeleiders

Wat motiveert Stella en Marianne om als vrijwilligers de lotgenotengroep te begeleiden? Stella is wijkverpleegkundige en deed eerder ook als vrijwilliger in het Hospice ervaring op met het ondersteunen van mensen naar een overlijden toe. “Als het overlijden heeft plaatsgevonden , verlies ik de naasten helaas uit het oog. Ik vind dat jammer, want ook dan is er behoefte aan een luisterend oor.” Door haar werk als vrijwilliger bij Humanitas, kan zij daarmee wel helpen.

Verdere leven

Marianne heeft een baan als psychiatrisch verpleegkundige. Daarnaast is zij al heel lang vrijwillig rouw- en verliesbegeleider bij Humanitas. Het wordt de zevende keer dat zij een lotgenotengroep begeleidt. Marianne: “Privé heb ik van jongs af aan te maken gehad met verliezen. Na –weer- een ingrijpende verlieservaring ben ik mij gaan verdiepen in rouwbegeleiding. Met rouw krijgt iedereen vroeg of laat te maken en rouw om een dierbaar persoon gaat nooit helemaal over, diegene neem je mee in je verdere leven. Het is een kunst om te leren omgaan met verlies en rouw, al is het iets waar je nooit aan went.”

Individuele begeleiding

Voor wie liever individueel wil praten over rouw, biedt Humanitas ook persoonlijke begeleiding. Ook voor mensen die iemand anders hebben verloren dan hun partner.  Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

 

Praktische informatie:

-        Iedereen die zijn of haar partner heeft verloren kan zich opgeven voor de lotgenotengroep.

-        De 8 bijeenkomsten vinden plaats op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur aan de Beethovenlaan in Delft.

-        Voorafgaand heeft iedereen een individueel gesprek met een van de begeleiders.

-        Deelname kost 20 euro voor materiaalkosten (totaal voor alle bijeenkomsten).

-        Opgeven voor de lotgenotengroep of voor individuele begeleiding, kan bij de coördinatoren Lia Prins of Ria Weemaes via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl