Lotgenotengroep na partnerverlies start begin maart 2018

Lotgenotengroep voor mensen die rouwen om hun partner

Humanitas start begin maart 2018 met een lotgenotengroep in Delft voor mensen die hun partner hebben verloren. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag. Mensen kunnen zich er nu al voor aanmelden.

Praten helpt

Wie rouwt na het verlies van zijn of haar partner, kan veel baat hebben bij het delen van ervaringen met lotgenoten. “Je hebt aan een half woord genoeg”, zeggen de deelnemers aan Humanitas-groepen vaak over elkaar.  Voor de meeste mensen is het verlies van een partner loodzwaar, maar praten helpt. Herkenning en erkenning geven troost.

Nieuwe balans

Na een periode van rouw willen veel mensen hun familieleden en vrienden niet meer lastigvallen met hun verdriet. Terwijl het gemis en het verdriet vaak juist groter worden. Dan is het fijn om daarover te kunnen praten met anderen, die hetzelfde hebben meegemaakt. Om samen te ontdekken, hoe een proces van rouw in je leven een waardevolle plaats kan krijgen en voor jezelf kracht te vinden voor een nieuwe balans in je leven.

Twee deskundige vrijwilligers – Roely van Maanen en Leni Vijverberg – gaan de groep begeleiden. De bijeenkomsten hebben steeds een thema. Bijvoorbeeld ieders persoonlijk verhaal, hoe de omgeving reageert of de kracht om verder te gaan. Zo zorgen de begeleiders dat alle aspecten van het rouwen aan bod komen. En dat alle deelnemers zich in de groep veilig kunnen uiten.

De begeleiders

Wat motiveert Roely en Leni om als vrijwilligers de lotgenotengroep te begeleiden?         Roely heeft in haar baan als oncologieverpleegkundige bij Careyn en in het Hospice Delft veel te maken met mensen, die hun partner verliezen. Roely heeft bij Humanitas meerdere personen individueel begeleid in hun rouwproces en begeleidt nu voor de 2e keer een lotgenotengroep bij Humanitas.

Leni heeft als maatschappelijk werkster bij Kwadraad veel rouwgroepen begeleid in Delft en in het Westland. Na haar pensionering wilde Leni haar ervaring inzetten als vrijwilligster bij Humanitas Rouw en Verlies en begeleidt nu voor de 4e keer een lotgenotengroep.

Individuele begeleiding

Voor wie liever individueel wil praten over rouw, biedt Humanitas ook persoonlijke begeleiding. Ook voor mensen die iemand anders hebben verloren dan hun partner.  Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Praktische informatie:

-        Iedereen die zijn of haar partner heeft verloren kan zich opgeven voor de lotgenotengroep. Afkomstig uit Delft en de omliggende gemeenten.

-        De 8 bijeenkomsten vinden plaats op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur aan de Beethovenlaan in Delft.

-        Voorafgaand heeft iedereen een individueel gesprek met een van de begeleiders.

-        Deelname kost 20 euro voor materiaalkosten (totaal voor alle bijeenkomsten).

-        Opgeven voor de lotgenotengroep of voor individuele begeleiding, kan bij coördinator Ria Weemaes via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl.

-        (Meer) informatie over deze en andere Humanitas activiteiten: www.humanitasdelft.nl